Jarmuż

Czy wiesz, że jarmuż znakomicie wpływa na Twoją odporność? Warto o tym pamiętać w sezonie chorobowym.

Jarmuż – przepisy na odporność

Jarmuż jest warzywem, które dopiero zaskarbia sobie sympatię Polaków, cieszy się jednak coraz korzystniejszymi opiniami. Nie tylko cechuje się wyjątkowym smakiem, dzięki czemu może być wykorzystywany w różnorodnych potrawach, ale też posiada znakomite właściwości dla naszego organizmu.

W okresie zimowym szczególnie należy zwrócić uwagę na wzmocnienie odporności – jarmuż oddziałuje na układ immunologiczny i usprawnia jego pracę. Wynika to z obecności w tym warzywie antyoksydantów, takich jak witamina A, C i E. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które z kolei mają wpływ ma osłabienie odporności, zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworu czy przyspieszają procesy starzenia. Jak zatem widać, jarmuż z pewnością warto włączyć do swojej diety – tylko jak to zrobić?

Jarmuż – przepisy

Szukasz sprawdzonych przepisów z jarmużem? Co powiesz na pieczony kalafior z morelami, grzybami leśnymi, a do tego jarmuż? Przepisy z tym warzywem nie zawsze są proste, ale warto się je wypróbować. Czas przygotowania tego dania wynosi aż 80 minut, ale jest ono niesamowicie zdrowe i smaczne, a do tego poprawi Twoją odporność. Potrzebne Ci będą: szklanka suszonych grzybów, szklanka wrzątku, szklanka suszonych moreli, 2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 1 pęczek jarmużu, 3 łyżki oleju, sól, kalafior i łyżka masła.

Najpierw zalej grzyby wrzątkiem i odstaw. W tym czasie morele zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Potem zmiksuj owoce na gładką masę i dodaj cukier oraz nagrzej piekarnik do 160 stopni. Kolejnym etapem jest przygotowanie jarmużu – w tym celu oderwij twarde łodygi. Natrzyj liście olejem, dopraw solą i piecz przez 12 minut, aż jarmuż stanie się chrupiący. Po wystygnięciu zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni.

Następnie podziel kalafior na różyczki i także dopraw olejem oraz solą. Piecz przez 30 minut do zmięknięcia, odcedź grzyby, osusz je i usmaż na maśle, aż osiągną złocistą barwę. W zasadzie wszystko gotowe – wystarczy podać upieczonego kalafiora z grzybami, jarmużem oraz musem morelowym.

Jakie jeszcze przepisy z jarmużem polecamy? Warto spróbować pysznych smoothie! Koktajl z jarmużu przygotujesz dodając do siebie następujące składniki: pół szklanki jarmużu, 1 pomarańcza, 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżeczka nasion chia i pół szklanki wody.

Co powiesz na chipsy z jarmużu? Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby je przygotować. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj liście jarmużu – w tym celu oderwij twarde łodyżki, dopraw oliwą i solą i wymieszaj. Wyłóż wszystko na blachę i piecz przez 10 minut na górnej półce – i chipsy z jarmużu gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here