Wiele młodych mam martwi się, że nie bedzie miało pokarmu dla noworodka. Jest to jednak mało prawdopodobne. Każda kobieta, która urodziła dziecko wytwarza mleko dla niego.
Kiedy pojawia się mleko w piersiach?
Już podczas ciąży w gruczołach piersiowych tworzy się pokarm. Między 16. a 22. tygodniem ciąży pęcherzyki mleczne zaczynają tworzyć mleko tzw. mleko przedporodowe. Tego mleka jest stosunkowo niewiele, ponieważ zbiera się on w przewodach mlecznych, a niektórych kobiet kiedy pojawia się mleko w piersiach można już zauważyć na brodawkach. Jeśli więc zauważysz kropelki i powiększone piersi, to znak, że wszystko przebiega jak należy.
Między pierwszą a drugą dobą po połogu pojawia się siara. Tak nazwany jest gęsty, żółtawy plyn. Taką barwę ma dzięki dużej zawartości beta- karotenu. Ilość tego płynu po porodzie jest niewielka, ale żołądek noworodka jest także maleńki więc maluch nie potrzebuje go zbyt wiele. Noworodek jako jedną porcję przyjmuje od 2- 10 ml pokarmu, czyli około 1-2 łyżeczek od herbaty. Dobowe spożycie siary to od 50-100 ml. Mimo, że siary jest niewiele to jest bardzo cenna. Spożywanie przez noworodka siary pozwala na wzrost prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Sprzyja to również szybszemu oddaniu smółki.
W przeciągu 2- 4 tygodni po porodzie wydzielanie mleka przez matkę ulega stabilizacji, a mleko przejściowe staje się mlekiem stałym, dojrzałym.
Wówczas wytwarzanie mleka jest dostosowane do potrzeb żywieniowych noworodka. Mleko jest sycące i zawiera mniej tłuszczu. W tym czasie należy karmić dziecko na tzwm żądanie. Natomiast, krótkie karmienie w czasie upałów możemy nazwać pojęciem. Jednak gdy, karmienie dziecka jest dłuższe i maluch opróżnia całą pierś wówczas uzyskuje ono sycący w pełni kaloryczny pokarm. Musimy jednak pamiętać, że im częściej karmimy piersią nasze dziecko, tym więcej pokarmu wytwarzamy. Należy również starać się prawidłowo dostawiać malucha do piersi. W przeciwnym razie może skutkować kolką. Dzięki mleku matki dziecko ma większą odporność i mniej choruje lub lżej przechodzi choroby.
Kiedy pojawia się mleko w piersiach, chodzi o mleko dojrzałe wówczas jego skład jest już stały. Dieta kobiety karmiącej nie ma wpływu na produkcję mleka. Nie jest także potwierdzone, że dieta matki chroni przed różnego rodzaju alergiami. Kobieta karmiąca powinna tylko ograniczać ilość smażonych potraw, a oprócz tego jej dieta jest dowolna. Krążą mity, że istnieje dieta matki karmiącej, która eliminuje niektóre pokarmy z codziennej diety kobiety. Według niej kobiety karmiące powinny wystrzegać się niektórych surowych warzyw, fast foodów, smażonego oraz napojów gazowanych. Nic bardziej mylnego. Nie ma diety kobiety karmiącej. Mleko tworzy się z krwi, a nie z pokarmu matki.
Wystarczy dobrze zbilansowana dieta, oparta na prawidłowym przyjmowaniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin. Należy jedynie uważać z czekoladą, ponieważ może powodować ona zatwardzenie u naszego maluszka. Mleko jest najważniejszym i najbardziej bogatym w składniki odżywcze pokarmem dla noworodka.