Gluten jest składnikiem białka pszenicy, znajduje się we wszystkich produktach wytwarzanych z pszenicy. Przede wszystkim mowa o makaronie, pieczywie i słodkich wypiekach. Ponadto lista produktów bezglutenowych może obejmować m.in. mleko skondensowane, lody, przeciery warzywne, a nawet różne sosy. W wielu produktach spożywczych gluten jest stosowany jako zagęszczacz – dzięki jego zawartości uzyskuje się pożądaną konsystencję. Czy produkty z glutenem są szkodliwe dla zdrowia?
Czym jest gluten?
Gluten to grupa białek występująca w skrobi w zbożach. Białka glutenu znajdują się w niektórych zbożach – pszenicy, orkiszu, jęczmieniu, życie i owsie. Glutenu nie występuje w mięsie, warzywach (w tym roślinach strączkowych), owocach, grzybach i orzechach. Dzięki glutenowi wypieki uzyskują pożądaną konsystencję i smak. Dla większej części populacji świata gluten nie stwarza żadnego problemu, ale u niektórych może wywoływać niepożądane reakcje organizmu. Tym właśnie osobom zaleca się stosowanie diety bezglutenowej. Pełna lista produktów zawierających gluten: zboża (pszenica, jęczmień, żyto i owies), produkty zbożowe (pęczak, otręby, pieczywo, pieczywo), makaron, panierowane potrawy (nuggetsy, skrzydełka z kurczaka), kostki i mieszanki bulionowe, część konserw mięsnych, krakersy i większość chipsów, niektóre rodzaje czekolady, sosy, niektóre rodzaje lodów, kiełbas oraz półproduktów mięsnych.
Szkodliwość pokarmów z glutenem
Gluten znajdziemy w różnych produktach, które od najmłodszych lat są częścią diety wielu ludzi. Nietrudno więc wywnioskować, że gluten jest szkodliwy jedynie dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. W takich przypadkach żywność zawierająca gluten może szkodzić ludzkiemu organizmowi na kilka sposobów. Jedzenie glutenu przez osoby z nietolerancją mogą powodować ból brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia, uczucie pełności, zaparcia, biegunki, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, skurcze mięśni i ból stawów, ból głowy, złe samopoczucie, brak energii i wypryski na ciele. Poza tym żywność zawierająca gluten ma często wysoki indeks glikemiczny i może prowadzić do przyrostu masy ciała. Nie zawsze jest to jednak prawdą, ponieważ produkty pełnoziarniste, które zawierają gluten, nie są niezdrowe. W wielu przypadkach jedynym sposobem na uniknięcie skutków ubocznych przy nietolerancji jest ograniczenie spożywania pokarmów z glutenem. Wykluczenie produktów zawierających gluten utrudnia utrzymanie pełnowartościowej diety, co może doprowadzić do niedoborów. Aby tego uniknąć, możemy wybrać catering dietetyczny Częstochowa i odpowiadającą nam dietę pudełkową.