Owoce dla cukrzyków - które są bezpieczne?

Cukrzyca dotyczy coraz większej ilości ludzi. Choroba ta niesie ze sobą wiele wyrzeczeń, również związanych z dietą. Spożywanie niektórych owoców i warzyw może zarówno pomóc, jak i zaszkodzić cukrzykowi. Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
Zarówno owoce jak i warzywa warto podzielić ze względu na ilość węglowodanów – co znacznie ułatwi ich wybór osobom chorym.
Podział wygląda w ten sposób:
1. W grupie I znajdują się owoce, które posiadają 2-5% węglowodanów. Do nich należą: arbuzy, cytryny, grapefruity, melony, truskawki, poziomki oraz żurawina. Warzywa z tej grupy to: rzodkiewki, brokuły, cykorie, kalafior, ogórki zielone, pomidory, rabarbar, różne odmiany sałaty, szczypiorek, szpinak oraz szparagi.
2. Do drugiej grupy zaliczane są owoce zawierające 5-10% węglowodanów, czyli: ananasy, agrest, borówki amerykańskie, brzoskwinie, czarne jagody, gruszki, jabłka, czereśnie, maliny, jeżyny, mandarynki, białe i czerwone porzeczki, morele, pomarańcze oraz wiśnie. Warzywa to: buraki, dynia, brukiew, cebula, brukselki, jarmuż, kalarepa, marchewki, natka pietruszki, szczaw, fasolka szparagowa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, włoszczyzna, por, wszelakie papryki oraz rzepa).
3. Trzecia grupa zawiera 10-25% węglowodanów, a należą do niej owoce takie jak: banany, czarne porzeczki, winogrona, suszone owoce, śliwki i renklody. Natomiast warzywa to: czosnek, zielony groszek, bób, chrzan, zielony koperek, pietruszka, seler oraz ziemniaki.
4. W kolejnej, czwartej grupie ilość węglowodanów wynosi do 75%. Tutaj znajdują się: kukurydza, groch i fasola, soja oraz soczewica.
Diabetycy w zasadzie mogą bez przeszkód sięgać po produkty z grupy pierwszej oraz drugiej. Warzywa i owoce z pozostałych grup niosą niestety już spore ryzyko, gdyż mogą nadmiernie obciążać trzustkę chorego na cukrzycę.
A co z sokami owocowymi? Dla miłośników takich napojów nie ma dobrej wiadomości – soki owocowe są równie szkodliwe, co napoje gazowane. Szklanka soku zawiera bardzo dużo fruktozy, co jest jednoznaczne z ogromną ilością cukru.
Warzywa i owoce to naturalny skarb, dostarczają bowiem ogrom składników odżywczych, dzięki czemu w dużej mierze chronią przed wieloma chorobami (także nowotworowymi), a także wzmacniają odporność. Często jest to jedyne źródło poszczególnych witamin, których nie można dostarczyć w żaden inny sposób. Niestety zawierają też węglowodany, które po pewnym czasie zamieniane są w cukier. Dlatego dla diabetyków tak ważne jest przestrzeganie diety oraz bardzo dokładne dobieranie tych drogocennych produktów, ponieważ niektóre zamiast pomóc i wzmocnić – mogą okazać się bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Do codziennej diety warto dołączyć 1-2 większe owoce lub kilka mniejszych. Najlepiej, gdy będą one świeże (nie mrożone), bez dodatków typu bita śmietana czy czekolada. Jedną porcję owoców można natomiast zastąpić niewielką szklaneczką soku – najlepiej warzywnego.
Najważniejsze zasady w spożywaniu owoców dla diabetyków:
1. Liczenie węglowodanów oraz dobranie odpowiedniej dawki insuliny.
2. Jedzenie nie więcej niż 2 porcji owoców dziennie.
3. Ważna rola indeksu glikemicznego.
4. Uwaga na przetwory owocowe.
5. Wybieranie owoców świeżych, sezonowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here