Idealne ciasto drożdżowe – jak je upiec?

Ciasto drożdżowe to jeden z podstawowych wypieków, który często przygotowujemy w naszych domach. Niemal każdy z nas pamięta jego smak jeszcze z dzieciństwa! Zdarza się jednak, że samodzielne próby jego przygotowania nie kończą się powodzeniem. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, aby efekt finalny był zaskakująco pyszny!

Puszystość i lekkość

Kiedy można powiedzieć, że ciasto drożdżowe jest naprawdę udane? Gdy jest puszyste i lekkie. Oznacza to, że ciasto musi odpowiednio wyrosnąć, a przy tym nie opaść podczas pieczenia. Determinantem w tym wypadku często jest wybrana przez przygotowującego mąka. Najlepszą mąką, jaką można wybrać podczas przygotowywania ciasta drożdżowego, będzie mąka tortowa – taka jak np. Mąka Basia Tortowa Extra.

Za efekt spulchnienia ostatecznie odpowiadają jednak drożdże, które wywołują proces fermentacji. Odpowiednio rozrobione drożdże i właściwa mąka to pierwszy krok do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego! Kolejnym elementem jest odpowiednie pieczenie.

Pieczenie ciasta drożdżowego 

Upewnij się, że wszystkie składniki z których planujesz przygotować swoje ciasto drożdżowe, są odpowiednio świeże oraz dobrej jakości:

  • Wybierz mąkę, która charakteryzuje się jak najniższym typem przemiału – np. typ 405. Doskonale sprawdzi się Mąka Basia  
  • Posyp drożdże cukrem, dzięki czemu umożliwisz im fermentację. Pamiętaj! Zbyt duża ilość cukru nie pomoże, może zaburzyć cały proces 
  • Wybierz odpowiedni tłuszcz, najlepiej zwierzęcy. Doskonale sprawdzi się masło, np. osełkowe.

Ostatnim etapem przed pieczeniem jest wyrabianie ciasta. Im dłużej je wyrabiasz, tym większa szansa, że będzie miało idealną strukturę. Uważaj jednak na podsypywanie go mąką – łatwo w ten sposób zepsuć proporcje, przez co finalnie ciasto stanie się twarde i zbite.

Upiecz i jedz! 

Upiecz ciasto drożdżowe i ciesz się niezwykłym smakiem ulubionego przysmaku z dzieciństwa. Możesz także poeksperymentować i dodać do ciasta m.in. owoce czy czekoladę. Ogranicza Cię tylko i wyłącznie własna fantazja! 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here